Din bil skal til syn

Det kan godt være svært at finde rundt i, hvornår ens bil skal til syn og hvilke regler der er herom, og det gælder især hvis man er ny bilejer. Har du være bilejer i mange år og kender du de generelle synsregler, så skal du være opmærksom på at synsreglerne i EU blev opdateret i 2018. Synsreglerne er helt de samme uanset om du har en ny Kia EV6, en ældre Mercedes eller en Nissan Juke. 

 

Hvor ofte skal bilen synes?

De generelle regler for syn er, at din bil skal synes hvert andet år efter bilen er 4 år gammel. Ved det planlagte syn bliver der tjekket om bilen lever op til en række miljøkrav og sikkerhedskrav. Det er lovpligtigt at overholde sine bilsyn og man bliver automatisk indkaldt hver gang.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ovennævnte syn kan forskydes hvis der bilen kommer til syn imellem de ellers planlagte syn. Dette kan ske hvis bilen skifter ejer eller hvis elementer på bilen skal udskiftes mellem syn.

 

Hvor skal bilen til syn?

Du bestemmer helt selv hvor din bil skal synes. Det eneste krav er, at personen der syner bilen er autoriseret og godkendt. Du er 100% selv ansvarlig for, at din bil kommer til syn til tiden, og du vil modtage en indkaldelse fra Trafikstyrelsen 8 uger inden synsfristen. De tilbagemeldinger du kan få når din bil har været til syn er, om den er godkendt eller om den ikke er godkendt. Er den godkendt er der ikke noget at forholde sig til, men hvis den derimod ikke er godkendt, betyder det, at den ikke er i forsvarlig stand og derfor skal på værksted.

 

Der kan være fejl ved dit bilsyn

Selvom din bil bliver synet af professionelle og autoriserede mekanikere, så kan der ske fejl, og det gælder både hvis de finder fejl der måske ikke er nødvendige og hvis de overser fejl. Det er derfor en god idé at tjekke bilen igennem inden den skal til syn, på den måde kan du selv lokalisere basale fejl på forhånd. De fejl man ofte ser, som du også selv vil kunne finde derhjemme inden synet, er følgende:

 

  • Er der defekte lygter både foran eller bagpå?
  • Er dybden af dækmønsteret ok?
  • Virker nummerpladelyset korrekt?
  • Fungere vinduesviskere optimalt?
  • Virker bilens bremselys som det skal?
  • Har forlygterne den rigtige hældning og lyser de symmetrisk?
  • Virker bilens støddæmpere som de skal?
  • Holder håndbremsen tilstrækkeligt?
  • Tjek om udstødningen fungerer som den skal.

 

Hvis du tjekke ovennævnte ting, så har du et godt overblik over de mest basale fejl og mangler ved din bil, og det er en god opstart inden synet.